Khamis, 23 Jun 2011

MAJLIS MAHABBAH 3G & KUTIPAN DANA FASA 1

MAJLIS MAHABBAH WAP 3G

13 Mac 2011 bersamaan 8 Rabiulakhir 1432. Masjid An-Naim Jalan Kebun - Hasil kesungguhan dan kerjasama erat hubungan antara 3 generasi NGO Islam iaitu Wadah Pencerdasan Umat (WADAH) Selangor, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) Selangor dan Persatuan Pelajar Islam Selangor (PEPIAS), telah dengan jayanya menganjurkan Majlis Mahabbah WAP 3 Generasi.

Tujuan utama majlis ini dianjurkan adalah bagi melancarkan Tabung Pendidikan Umat ABIM Selangor. Ia merupakan skim pelaburan akhirat yang diperkenalkan bermatlamatkan melibatkan masyarakat Selangor untuk bersama-sama dalam usaha ABIM Selangor melakukan pembentukan kemajuan pendidikan dan dakwah di Selangor. Ekoran dari keperluan umat pada hari ini, ABIM Selangor telah merancang untuk membina Kompleks Pendidikan ABIM Selangor yang mengandungi 5 institusi iaitu Rumah Perlindungan dan Pemulihan Wanita Islam Darul Wardah (DARWA), Ma’had Tahfiz Sains ABIM Selangor (MaTSAS), Pondok An-Nur Pesantren Warga Tersayang, Darul Hannah Rumah Anak Yatim dan Terbiar serta Pusat Latihan Dakwah (PASAK).
Majlis ini juga telah berjaya melibatkan sebilangan besar jentera penggerak ketiga-tiga NGO Islam ini dan secara tidak langsung mengeratkan hubungan silaturrahim serta mewujudkan suasana muhibbah semenjak dari 7.00 pagi. Antara program-program lain yang dijalankan adalah aktiviti gotong-royong aqiqah & memasak dan persiapan majlis mahabbah bermula dari awal pagi sehingga tengahari.

Pada sebelah petangnya diadakan diskusi ilmiah yang diberi nama Usrah Sinergi WAP 3G yang diwakili oleh Ustaz Yusof bin Hasan (Pengerusi WADAH Selangor), Ustaz Mohd Zawawi bin Ahmad Mughni (YDP ABIM Selangor) serta Mohd Zulhelmi bin Abdullah (Presiden PEPIAS).

Pada sebelah malamnya, bersempena dengan pelancaran Tabung Pendidikan Umat ABIM Selangor, diadakan pidato khas ‘Pencerahan Umat dan Peduli Sosial’ yang disampaikan oleh Dato’ Dr. Siddiq Fadzil yang merupakan Presiden WADAH dan juga merupakan Presiden Kolej Dar Al-Hikmah. Pidato khas pada malam ini telah berjaya mengumpulkan hampir 400 orang jemaah yang datangnya dari kalangan ahli kariah masjid dan juga jemputan-jemputan ahli WADAH, ABIM dan PEPIAS dari seluruh negeri Selangor.

Majlis Mahabbah ini diakhiri dengan pelancaran Tabung Pendidikan Umat ABIM Selangor oleh Presiden WADAH dan seterusnya menerima sumbangan ikhlas dari pelbagai pihak khususnya dari syarikat-syarikat korporat, agensi-agensi ABIM, ABIM Pusat, orang perseorangan, WADAH Selangor, PEPIAS dan juga ahli-ahli ABIM dan WADAH diperingkat daerah.

Untuk sebarang sumbangan, pihak yang berminat masih boleh berbuat demikian dengan menyalurkan terus ke akaun ABIM Selangor (RHB Islamic Banking) bernombor 2622 50000 18855 atau boleh hubungi Tuan Haji Mohamed Muslimin ditalian 014-716 0546 dan Tuan Haji Mohd Zawawi Ahmad Mughni ditalian 019-333 9871.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Template by:
Free Blog Templates